slapen

Een nieuw dekbedovertrek nodig? Selecteer ‘m op basis van deze factoren

Een dekbedovertrek gebruik je normaal gesproken door deze om een dekbed heen te doen. Op deze manier profiteer je van meer slaapcomfort, want een overtrek voelt doorgaans heerlijk zacht en aangenaam aan. Bovendien biedt een dekbedovertrek de nodige bescherming aan het dekbed. Dit dekbed kan daardoor veel langer mee en hoeft ook nog eens minder vaak te worden schoongemaakt. Redenen genoeg dus, om gebruik te maken van dekbedovertrekken. Aangezien deze overtrekken natuurlijk wel kunnen sluiten is het aanschaffen van een nieuw exemplaar soms simpelweg nodig. Lees hieronder op basis van welke vier factoren je een nieuw overtrek het best kunt selecteren.

De afmetingen

Ten eerste dien je uiteraard een dekbedovertrek te nemen dat precies past bij de afmetingen van je bed en vooral je dekbed. In principe bepaalt het dekbed hoe groot het dekbedovertrek moet zijn. Houd er rekening mee dat zowel je dekbed als je dekbedovertrek iets groter en vooral wat breder moet zijn dan je bed en je matras. Pas als het dekbed aan beide zijkanten iets uitsteekt bereik je namelijk de hoogste mate van comfort.

Het materiaal

Naast dat de afmetingen moeten kloppen is het materiaal het belangrijkste aspect van je dekbedovertrek. Bedenk je namelijk dat je de hele nacht in direct contact bent met dit overtrek. Het moet dus wel aangenaam aanvoelen aan je huid. Los daarvan is het verstandig je te bedenken of je het ’s nachts vaak warm hebt of dat je in de nacht eerder een koukleum bent in bed. Is dat laatste het geval, dan is een dekbedovertrek van flanel een goede optie. Mensen die juist behoefte hebben aan wat frisheid kiezen eerder een exemplaar van katoen. Een andere populaire optie is satijn. Satijn heeft ongeveer dezelfde ventilerende kwaliteiten als katoen, maar oogt een stuk luxer.

Dekbedovertrek

Het uiterlijk

Uiteraard houd je bij je keuze ook rekening met het uiterlijk. Je moet namelijk niet vergeten dat, zeker bij een tweepersoonsbed en in uitgestrekte vorm, het dekbedovertrek een dominante plek inneemt in het gezichtsveld. Dat je een overtrek met kleuren, patronen, afbeeldingen, teksten en/of mozaïeken neemt is dan ook essentieel. Verder kun je met een dekbedovertrek perfect inspelen op de verschillen tussen zomer en winter. Zo kun je in de zomer kiezen voor een overtrek met bijvoorbeeld een zonnig en zomers tafereel, terwijl je in de winter juist een dekbedovertrek gebruikt met donkere tinten.

Instopstrook

Tenslotte is het verstandig om te letten op de aanwezigheid van een instopstrook. Met zo’n strook kun je immers met veel gemak het dekbedovertrek – en daarmee ook het dekbed – tussen het matras en het bedframe stoppen. Zowel het dekbed als het dekbedovertrek blijft daarmee waarschijnlijk de hele nacht netjes op z’n plek zitten. wel is het zo dat als je een dergelijk overtrek niet ‘instopt’ dat het dekbed er dan ietwat uit zou kunnen glijden. Wil je dit per se voorkomen, dan kun je beter voor een dekbedovertrek met een zogeheten flessenhals gaan, het liefst eentje die je aan het uiteinde dicht kunt knopen.